Wat mag ik doen met de foto's?

Op mijn website of profiel

Het publiceren van foto's voor niet commerciële doeleinden op een eigen website (denk aan de familiewebsite, een facebook / Netlog of iets dergelijks) is toegelaten mits je geen wijzigingen aan de foto's aanbrengt, én het copyrightlogo aanwezig is.

 

Voor commercieel doel

Zodra je echter de foto wil gaan gebruiken voor een commercieel doel is de schriftelijke toestemming van de fotograaf vereist.
Neem hiervoor gewoon contact op met de fotograaf zodat hierover afspraken kunnen gemaakt worden.

Als je de foto dus te koop aanbiedt, er een poster van laat maken, hem ter publicatie afgeeft dan dien je altijd contact op te nemen.
De fotograaf kan jou dan de rechten over de foto afstaan en jou de desbetreffende foto bezorgen in hoge resolutie en zonder watermerk.

 

Voor een modellenbureau

Voor je portfolio bij een modellenbureau mag je jouw foto's als begeleidingsmateriaal ongevraagd gebruiken en zelf afgeven.

Wil het modellenbureau de foto's gebruiken in een brochure of op hun website, dan dient met de fotograaf contact opgenomen te worden.

 

Verder nog even wat informatie rond rechten op foto's:

Er rust op iedere foto ook een portretrecht. Dat betekent dat ook jouw toestemming gevraagd moet worden alvorens een foto openbaar gebruikt mag worden.  Jij hebt tevens het recht om een foto ergens weg te laten halen (dit vervalt als u zelf de foto's gaat gebruiken).  Strafrechtelijke vervolging is alleen mogelijk als je aannemelijk kunt maken dat een publicatie jou schaadt.  In de praktijk komt het er op neer dat zodra een foto in het openbaar gebruikt gaat worden voor een tentoonstelling, in een blad of wanneer er interesse is voor commerciële doeleinden, dat jij altijd bericht krijgt met een verzoek tot goedkeuring van het gebruik.  In geval van commerciële doeleinden zijn tevens onderhandelingen mogelijk voor een financiële vergoeding.  Uiteraard kun je ook altijd direct al aangeven dat foto's enkel voor privé doeleinden bedoeld zijn. Indien je niet wil dat we jouw foto's op onze website of andere portfolio website gebruiken, zijn al de gemaakte kosten van de fotoshoot voor het model.